FSC i PEFC: U čemu je razlika?

Krčenje šuma drugi je najveći svjetski izvor emisija stakleničkih plinova.
Zato je drvo toliko visoko na programu svih panela posvećenih održivosti i zaštiti prirode.

Ovdje dajemo sažetak vodećih shema certificiranja.

Obelus

By OBELUS

Blog održivi razvoj FSC PEFC razlika

Širom svijeta postoji preko 50 programa certificiranja koji se bave različitim vrstama šuma. Dvije najpoznatije sheme certificiranja su:

  • Forest Stewardship Council (FSC®) and
  • Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC™)

Obje organizacije su globalno priznate, tako da ukoliko kupujete proizvode koji nose njihove oznake možete biti sigurni da kupujete drvo iz održivih izvora. Iako se ove dvije organizacije međusobno ne priznaju, obje sheme certificiranja dobro se poštuju u industriji i imaju zajedničke ciljeve.

Što je FSC®?

Većina nas prepoznat će FSC® logotip iz svakodnevnih proizvoda izrađenih od drveta i papira. Ali što to zapravo znači?

FSC® je kratica za Forest Stewardship Council® – međunarodnu neprofitnu organizaciju posvećenu promicanju odgovorne šumarske prakse.
Osnovan je 1993. godine u Torontu, na inicijativu organizacija za zaštitu okoliša, kao odgovor na neuspjeli dogovor svjetskih moćnika o održivom razvoju na konferenciji UN-a o okolišu i razvitku u Riu 1992. godine.

Više možete saznati na službenom linku organizacije  (fsc.org)

Što je PEFC™?

PEFC™ je osnovan 1999. u Europi, na inicijativu vlasnika i upravitelja manjih šuma, kao mehanizam promicanja i potvrđivanja neovisnih nacionalnih sustava certificiranja.

Poput FSC® sustava, PEFC™ ima certifikat za održivo upravljanje šumama za održavanje prakse odgovornog upravljanja šumama. PEFC™ također ima shemu lanca skrbništva koja prati drvo iz svoje šume podrijetla, omogućavajući tvrtkama da daju točne i provjerljive tvrdnje o svojim drvenim materijalima.
Internet stranie organizacije su na linku  (pefc.org)
  • Obje organizacije imaju isti cilj – promicanje odgovornog šumarstva.
  • Obje su globalne, neprofitne organizacije
  • Obje upravljaju čvrstim sustavom lanaca koji prate drvo kroz svaki korak opskrbnog lanca, od šume do krajnjeg korisnika
  • Obje za izdavanje svojih  certifikata koriste usluge neovisnih međunarodno priznatih akreditiranih certifikacijskih tijela

Pa koja je razlika između FSC® i PEFC™?

Dok FSC® postavlja posebne standarde; PEFC™ je više krovni brend koji uključuje različite nacionalne sheme certificiranja i pokriva mnogo veće područje od FSC®. Na kraju su krajnji ciljevi isti. Obje sheme certifikacije promiču zaštitu šuma i osiguravaju krajnjim korisnicima da dobiju odgovorno nabavljeno drvo.