PEFC certifikacija

PEFC certifikat

Usluge savjetovanja pri implementaciji PEFC CoC normi u poslovanje tvrtke, preduvjet su uspješne certifikacije i dobivanja PEFC CoC certifikata, a obuhvaćaju sljedeće:

ANALIZA STANJA, DEFINIRANJE OPSEGA CERTIFIKACIJE I IZRADA PLANA PROJEKTA
FORMIRANJE RADNOG TIMA
EDUKACIJA ZAPOSLENIKA O ZAHTJEVIMA NORMI
SAVJETOVANJE KOD IZRADE POTREBNE DOKUMENTACIJE
SAVJETOVANJE PRI IMPLEMENTACIJI U SKLADU S NORMAMA
SAVJETOVANJE U POSTUPKU CERTIFIKACIJE

kome treba pefc certifikat

Proizvodi koji nose PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) znak prolaze kroz nekoliko faza između šume i krajnjeg korisnika i nekoliko puta promjene vlasnika. Svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju biti nositelji PEFC certifikata kako bi se osigurao neprekinuti lanac brige za održivi razvoj šumskih resursa.

  • Pilane
  • Proizvođači namještaja
  • Proizvođači papira
  • Izdavačke kuće
  • Tiskare
  • Veletrgovci
  • Trgovci u maloprodaji

Što je PEFC™?

Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC™) je neovisna, neprofitna, nevladina organizacija orijentirana promoviranju odgovornog gospodarenja šumskim resursima.

Organizacija je osnovana 1999. u Europi, na inicijativu vlasnika i upravitelja manjih šuma, kao mehanizam promicanja i potvrđivanja neovisnih nacionalnih sustava certificiranja.

Poput FSC® sustava, PEFC™ ima certifikat za održivo upravljanje šumama. PEFC™ također ima shemu lanca skrbništva koja prati drvo iz svoje šume podrijetla, omogućavajući tvrtkama da daju točne i provjerljive tvrdnje o svojim drvenim materijalima. Dok FSC® postavlja posebne standarde; PEFC™ je više krovni brend koji uključuje različite nacionalne sheme certificiranja.

Više možete saznati na internet stranicama PEFC™-a  (pefc.org)

PEFC CoC certifikacija

pefc certifikat

Zašto PEFC certifikacija?

PEFC certifikacija (COC – Chain of Custody) i PEFC CoC certifikat pružaju neovisno provjereno jamstvo da certificirani šumski materijal sadržan u proizvodu potječe iz šuma kojima se upravlja na održiv način i da nositelj certifikata gospodari šumskim resursima poštujući sociološke, ekonomske i ekološke standarde.

Postupak i cijena PEFC COC certifikacije

Prvi korak prilikom PEFC certifikacije, je pronaći akreditirano certifikacijsko tijelo i podnijeti Prijavu za PEFC COC certificiranje.

Na temelju ove prijave certifikacijska kuća će Vam poslati prijedlog tj. ponudu sa procjenom troškova certifikacije. Cijenu certifikacije sačinjavaju PEFC pristojbe i troškovi provođenja audita. Većina certifikacijskih tijela utvrđuju svoje naknade na temelju vremena potrebnog za provođenje audita (ocjene usklađenosti sa standardom). Vrijeme audita ovisi o brojnim varijablama, uključujući veličinu tvrtke i složenost nadziranog lanca sljedivosti i u prosjeku iznosi između pola dana i dva dana.

Ukoliko certifikacijsko tijelo utvrdi da je vaš sustav lanaca skrbništva u skladu sa zahtjevima standarda, izdat će vam PEFC certifikat. Certifikat vrijedi za razdoblje od najviše pet godina. Za to će vrijeme certifikacijsko tijelo provoditi godišnje nadzorne audite kako bi potvrdilo da je vaše poslovanje i dalje u skladu sa propisanim zahtjevima. Cijena ovih nadzornih audita također ovisi o stupnju složenosti kompanije i prema vremenu potrebnom za provođenje audita.

Prije isteka certifikata provodi se recertifikacijski audit kojim se započinje novi petogodišnji ciklus valjanosti certifikata.

želite znati više o nama

Usluge

Naš portfolio

Provjerite koje usluge nudimo 

Cijene

naše ponude

Pošaljite nam upit s detaljnim informacijama kako bi Vam poslali personaliziranu ponudu sa najpovoljnijom cijenom

Lokacija

gdje smo

Kontaktirajte nas putem e-maila, telefona ili ugovorite sastanak