FSC certifikacija

Certifikacija

Usluge savjetovanja pri implementaciji FSC CoC normi u poslovanje tvrtke, preduvjet su uspješne certifikacije i dobivanja FSC CoC certifikata, a obuhvaćaju sljedeće:

ANALIZA STANJA, DEFINIRANJE OPSEGA CERTIFIKACIJE I IZRADA PLANA PROJEKTA
FORMIRANJE RADNOG TIMA
EDUKACIJA ZAPOSLENIKA O ZAHTJEVIMA NORMI
SAVJETOVANJE KOD IZRADE POTREBNE DOKUMENTACIJE
SAVJETOVANJE PRI IMPLEMENTACIJI U SKLADU S NORMAMA
SAVJETOVANJE U POSTUPKU CERTIFIKACIJE

kome treba certifikacija

Proizvodi koji nose FSC znak prolaze u proizvodnom procesu kroz nekoliko stadija između šume i krajnjeg korisnika i nekoliko puta promjene vlasnika. Svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju biti nositelji FSC certifikata kako bi se osigurao neprekinuti lanac brige za održivi razvoj šumskih resursa.

  • Vlasnici šuma
  • Pilane
  • Proizvođači namještaja
  • Proizvođači parketa
  • Trgovci drvnim materijalima
  • Tiskare
  • Proizvođači i distributeri papira
  • Dobavljači uredske opreme i materijala

Što je FSC®?

FSC® – The Forest Stewardship Council® (Vijeće za nadzor šuma) je neovisna, neprofitna, nevladina organizacija osnovana kako bi podržala ekološki primjereno, društveno korisno i ekonomski održivo upravljanje svjetskim šumama.

FSC je osnovan 1993. godine u Torontu, na inicijativu organizacija za zaštitu okoliša, kao odgovor na neuspjeli dogovor svjetskih moćnika o održivom razvoju na konferenciji UN-a o okolišu i razvitku 1992. u Riu.

Vizija FSC-a je da se svjetskim šumama upravlja udovoljavajući socijalnim, ekološkim i ekonomskim pravima i potrebama sadašnje generacije bez ugrožavanja budućih generacija.

Više možete saznati na službenim internet stranicama FSC-a (fsc.org)

FSC vodi javni registar svih certificiranih organizacija u svijetu.
Popis i pretraga certifikata na linku (info.fsc.org/certificate.php)

Fsc certifikacija i fsc coc certifikat

fsc certifikat

Zašto uvesti FSC CoC?

FSC certifikacija (COC – Chain of Custody) predstavlja potvrđivanje lanca brige za održivi razvoj svjetskih šumskih resursa, šumskih ekosustava, a time i ekološke ravnoteže planete uopće. Lanac brige prati FSC certificirani materijal kroz proizvodni proces od šume do potrošača uključujući sve međustadije i svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju posjedovati FSC certifikat da bi se u konačnici finalni proizvod mogao označiti propisanim FSC oznakama. Takve oznake predstavljaju poveznicu između odgovorne proizvodnje i potrošnje odnosno omogućuju potrošačima da donesu odluku o društveno-ekološki odgovornoj kupnji.

Postupak i cijena FSC CoC certifikacije

Prvi korak prilikom certifikacije, je pronaći akreditirano certifikacijsko tijelo i podnijeti Prijavu za ovjeru FSC COC lanca sljedivosti.

Na temelju ove prijave certifikacijska kuća će Vam poslati prijedlog tj. ponudu sa procjenom troškova certifikacije. Cijenu certifikacije sačinjavaju pristojbe FSC organizaciji kao i troškovi provođenja audita. Većina certifikacijskih tijela utvrđuju svoje naknade na temelju vremena potrebnog za provođenje audita (ocjene usklađenosti sa standardom). Vrijeme audita ovisi o brojnim varijablama, uključujući veličinu tvrtke i složenost nadziranog lanca sljedivosti i u prosjeku iznosi između pola dana i dva dana.

Ukoliko certifikacijsko tijelo utvrdi da je vaš sustav lanaca skrbništva u skladu sa zahtjevima standarda, izdat će vam FSC certifikat. FSC certifikat vrijedi za razdoblje od najviše pet godina. Za to će vrijeme certifikacijsko tijelo provoditi godišnje nadzorne audite kako bi potvrdilo da je vaše poslovanje i dalje u skladu sa propisanim zahtjevima. Cijena ovih nadzornih audita također ovisi o stupnju složenosti kompanije i prema vremenu potrebnom za provođenje audita.

Prije isteka certifikata provodi se recertifikacijski audit kojim se započinje novi petogodišnji ciklus valjanosti FSC certifikata.

Ukoliko trebate certifikaciju ili savjet, slobodno nam se obratite. Naša znanja i stručnjaci osigurati će Vam najbrža i najpovoljnija rješenja kako biste uskladili Vaše poslovanje sa zahtjevima standarda nadzornog lanca sljedivosti drvnih materijala i postali ponosni nositelj FSC COC certifikata. Ovakav certifikat osigurati će Vam mogućnost nastupa na ekološki zahtjevnijim tržištima i omogućiti Vašim sadašnjim i budućim kupcima da kupovinom Vaših proizvoda ili usluga sudjeluju u održivom razvoju šumskih i ostalih resursa našeg planeta kako za nas tako i za buduće naraštaje.

Na raspolaganju smo kako tvrtkama iz Hrvatske tako i iz regije (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija).

Obratite nam se s povjerenjem!

želite znati više o nama

Usluge

Naš portfolio

Provjerite koje usluge nudimo 

Cijene

naše ponude

Pošaljite nam upit s detaljnim informacijama kako bi Vam poslali personaliziranu ponudu sa najpovoljnijom cijenom

Lokacija

gdje smo

Kontaktirajte nas putem e-maila, telefona ili ugovorite sastanak